„Rzeka życia”


Menam (Chao Phraya) to największa z rzek w Tajlandii. Stanowi kluczowy trakt handlowy, główny element komunikacji oraz atrakcję turystyczną. Wody rzeki i liczne jej dopływy oraz sztuczne kanały, tzw. klongi, doprowadzane są na pola ryżowe, przez co sprzyjają rozwojowi charakterystycznego dla tego kraju nawadnianego rolnictwa. Brzegi Menamu w Bangkoku otoczone są pięknymi świątyniami, czy luksusowymi hotelami. Niezwykłą atrakcję stanowi wycieczka łodzią (tzw. wodną taksówką) przez wody rzeki, podczas której można zrobić zakupy na tzw. pływających targach.Tajlandia leży w Azji południowo-wschodniej, na Półwyspie Indochińskim. Przez mieszkańców nazywana jest „krajem słonia”, ze względu na swój kształt przypominający jego głowę. Powierzchnia kraju wynosi 514 000 km2, a liczba mieszkańców to 65,5 mln.

Kraj słonia

Podczas, gdy w Polsce trwa mroźna zima, bądź deszczowa i nostalgiczna jesień, w Tajlandii rozpoczyna się sezon turystyczny, a temperatury oscylują w granicach 20-35 stopni Celsjusza. Okres od listopada do lutego jest najlepszy na odwiedzenie kraju, gdyż temperatura nie daje się we znaki, a deszcz pada wyjątkowo rzadko w tym czasie. Typową cechą tropikalnego klimatu Tajlandii są częste i ulewne deszcze, dzięki którym kraj poszczycić się może wieczną zielenią lasów tropikalnych.

13141037_1092151677513533_1062938907_n

Kuchnia

Potrawy, tak jak i cała Tajlandia, charakteryzują się egzotyką smaków i niezwykłym aromatem. Tradycyjna tajska kuchnia, to przede wszystkim tanie i łatwe do zdobycia składniki. Na północy potrawy są łagodniejsze, a ich głównym składnikiem jest kapusta i wieprzowina. Na wschodzie kraju potrawy są już bardziej zaskakujące. Mogą być to smażone owady (przede wszystkim mrówki, koniki polne i szarańcze), czy żaby. Potrawy są pikantne, ostre, o wyrazistym smaku.

13199569_1092150894180278_2005535196_o

Południe to przede wszystkim mleczko kokosowe, istotny składnik wielu dań. W tej części kraju spróbujemy także świeżych ryb (rzeki w Tajlandii w nie obfitują, przez co wielu mieszkańców para się rybołówstwem) oraz owoców morza, m.in. krabów, kalmarów, krewetek, czy homarów. Podstawę tajskiej kuchni stanowi ryż w różnych postaciach, często podawany jest z sosem sojowym, bądź jako dodatek najpopularniejszego dania – curry.

Tajowie ogromną wagę przywiązują do posiłków, zarówno do ich oprawy wizualnej, jak i do zachowania przy stole. Gdyby ktoś z was, w przyszłości był w Tajlandii, to pamiętajcie, że widelec służy tylko do nakładania potrawy na łyżkę, a nie do bezpośredniego przetransportowania jedzenia do ust. Co ciekawe, niektóre dania (na przykład kleisty ryż, formowany w kuleczki, maczamy w przygotowanych do tego sosach) spożywa się palcami, co z kolei w naszym kraju zostałoby potraktowane jako brak elementarnych zasad etykiety. Najlepszymi miejscami na poznanie rodowitej tajskiej kuchni są targi, bądź miejsca, w których stołują się miejscowi.

13161266_1092151590846875_1513506384_o

Festiwal latawca 

Ciekawym świętem jest tzw. „festiwal latawca”. Odbywa się on zazwyczaj w marcu, przy bezchmurnym niebie na Sanam Luang (teren naprzeciw wielkiego pałacu) i polega na puszczaniu oraz podziwianiu barwnych latawców.

Religia 

Nieodłącznym elementem krajobrazu Tajlandii są świątynie buddyjskie, a co za tym idzie – mężczyźni w pomarańczowych strojach. Buddyzm to religia wyznawana przez zdecydowaną większość Tajów, mimo, że panuje tam swoboda wyznania. Dla każdej tajskiej rodziny prawdziwym zaszczytem i powodem do dumy jest posłanie syna do klasztoru, gdzie będzie mógł medytować i zgłębiać nauki Oświeconego tj. Buddy.

13181156_1092150844180283_1203157537_n

Tajlandia jest bez wątpienia krajem niesamowitym, pełnym barw i zapierających dech w piersiach krajobrazach, a dzielę się swoją wiedzą na jej temat ze względu na to, że najzwyczajniej w świecie zachwyciłam się jej spokojem, harmonią pomiędzy człowiekiem, a naturą i kulturą. To pierwsza pozycja na mojej liście miejsc do odwiedzenia. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będę mogła podzielić się z wami wrażeniami z pobytu w „kraju słonia”.

Autor: Dominika Otremba

Korekta: Zuzanna Smulska

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s